Musik for alle

Dancehall – et fysisk fænomen

Dancehall har sit udspring i Jamaicas arbejderklasse, som samlede sig om den inciterende musik i de fysiske dancehalls og klubber, som fandtes rundt omkring i landet. Og dancehall er en meget fysisk form for musik, og musikkens livsnerve er de performances, som finder sted i klubber og på dansesteder. Musikken blev kendt for sin stil, hvor en DJ talte hen over vinylpladerne, der kørte på grammofonerne.

Og ordene var også præget af det fysiske liv: Hvor dancehall’ens ‘far’, reggae-musikken, har vendt sig mod det indre liv på Jamaica, beskæftiger dancehall sig med sex, stoffer og druk. Og musikkens voldelige temaer er også noget, der er ganske nærværende og i mange sammenhænge møder kritik.

Skab et hyggeligt miljø omkring musikken derhjemme

Kan du lide dancehall, har du måske også lyst til at lytte til musikken derhjemme – det er ikke altid, man kan mødes i klubberne, og det er heller ikke altid, at man har lov til at mødes, sådan som vi har oplevet det her under de sidste halvandet års coronatider. Så kan du måske indrette et ledigt værelse til din egen dancehall, hvor du kan mødes med vennerne og lytte til den heftige musik.

Et musikrum kræver en hyggelig og lydvenlig indretning, så hvad med at bruge en serie flotte løbere fra Trendcarpet. Med dem kan du skabe den stemning, der passer til musikken – de fås i mange forskellige farver, mønstre og stilarter, så du kan ramme netop den stemning, du gerne vil have skal være den fremherskende i dit musikrum – i din private dancehall.

De mest populære sange

Navnet Rihanna dukker op, hvis man spørger fans af dancehall, hvad der er den mest populære og i ørefaldende musik. Hun har blandt andet indspillet den fantastiske sang ‘Work’, komponeret af Drake, som i dag tæller blandt de bedste dancehall-numre.

Drake står også bag ‘Controlla’, som kunstneren Popcaan har indspillet, og denne kunstner fik verdensry med sit album ‘Where We Came From’, som på generisk vis beskæftiger sig med dansehall genren og dens stilarter. Sammen med kunstnere som Kranium, Spice og Koffee har Popcaan været med til at holde Dancehall oppe rent popularitetsmæssigt, også selv om genren variere i sin popularitet.

Popcaan har flere gange optrådt i Danmark, blandt andet i 2017, da han optrådte med stor succes efter at have holdt sit publikum hen i en rum tid, inden han trådte ind på scenen.

Man kan sige, at interessen for forskellige musiktrends og stilarter går og kommer, men dancehall har siden begyndelsen af 2000-årene, efter musikkens peak i 1990’erne, har en ret kontinuerlig popularitet. Og efter en række eksperimenter med forskellige musikalske indtryk inden for genren er det ret klart, at dancehall har en klassisk kerne, som dens udøvere holder ved, også hen over tiårene.

Inden for moden finder du såmænd også en interesse for at lade sig inspirere af dansehall. Pangfarver, mønstre og høje sko er sammen med fiskenet og vildt hår en del af dansehall-uniformen.

bard