Musik for alle

Musik med politisk baggrund

Dance Hall musikken udspringer af reggae musikken fra Jamaica og har sin baggrund i 1970’ernes uro i det smukke, caribiske ørige. Musikstilen kaldes også dub eller ragga, og navnet antyder i sig selv, at vi har at gøre med en mere outreret form for musik med baggrund i den traditionelle reggae. Musikken kræver måske sin egen tøjstil, som du for eksempel kan finde på https://kidsbrandstore.dk/, som ikke mindst kan give dine børn det rette outlook.

Den jamaicanske stilart reggae, som er baggrunden for dancehall musikken, kommer som nævnt fra Jamaica. Med dancehall har vi fat i en musikform, som i høj grad er populær hos unge, som – selv om 1970’erne forlængst er forbi – arbejder med denne genre. Og dens forgænger reggae er en genre, som selv din

hund kan lide, hvis ellers medierne står til troende.

Rødderne i Jamaica

Musikgenren stammer som nævnt fra Jamaica, der sammen med

Grenada udgør et af de smukkeste steder i det caribiske øhav. Men øen har også gennem tiden været præget af voldsomme politiske uroligheder. Ikke mindst i 1970’erne, efter af partier PNP (People’s National Party) kom til magten i 1972. De forsøgte langt hen ad vejen at skabe mere social lighed, men det gik ud over økonomien, som mere eller mindre brød sammen med kriminalitet, folkelige oprør og politiske uroligheder til følge.

Midt i denne syndflod af uro blomstrede Dancehall musikken op som et modsvar til denne, men også som en musikform, der talte ind i en urolig tid. Jamaica er stadig et uroligt sted, som det danske udenrigsministerium i perioder fraråder folk at rejse til, men dancehall musikken lever stadig som en reminiscens af den tid og som den foretrukne musikform fra 1980’erne og 1990’erne.

Afrikanske rødder

Dancehall har rødder i slavetidens afrikanske musik og rummer derfor i høj grad også et element af protest i sig. Tidligt begyndte udøverne af eksperimentere med en talt vokal hen over den basale musikalske rytme. Det blev blandt andet kunstneren U-Roy kendt for, da han begyndte at tale hen over og under en “riddim” – et folkeligt slangord for rytme.

I 1980’erne og 1990’erne kom computeren ind over musikken og blev blandt andet brugt til at introducere en hurtig og meget markant trommelyd, det særlige dancehall beat, som er en hurtig og markant rytme. Der kom også en række nykristne udøvere af denne musikgenre, sikkert fordi den både havde sine rødder i det gamle kolonisamfund, og fordi der er en høj grad af protest og samfundsoprør i musikken.

En af de bedst kendte danske grupper inden for dancehall musik er Bikstok Røgsystem. Deres debutalbum hed Over Stok og Sten, og de havde en enorm succes med nummeret “Cigar”, som de kom frem med i 2004. Gruppen har ført et lidt omtumlet liv – den blev således opløst i 2006, men har alligevel været samlet flere gange siden.

bard