Musik for alle

Musik der ikke måtte komme i radioen

Dancehall – ordet lyder skønt og sætter stemningen i gang inde i hovedet på én. Dancehall signalerer fart og glæde, og musikken er da også en lækker form for reggae, som stammer fra Jamaica. Men da musikken kom frem i slutningen 1970’erne, blev den ikke regnet for stueren, så radiostationerne spillede ikke ret meget dancehall. I stedet blev den henvist til – ja netop: til dancehalls, hvor den fik sit eget liv.

I dag findes dancehall stadig, og vi har flere gode navne, der excellerer i denne genre. Mens de klassiske navne blandt andet tæller Yellowman og Super Cat, så er vi tættere på nutiden med Bikstok Røgsystem og et navn som Raske Penge.

Hvem er Raske Penge?

Bag Raske Penge gemmer sig musikeren Rasmus Poulsen, som er født samtidig med dancehall, nemlig i 1977. Han er rapper, sanger og også sangskriver, og som sit borgerlige erhverv har han ernæret sig som forfatter, journalist og radiovært.

Raske Penge og hans orkester Klumpen fik sin debut i 2001 med pladen ‘Bor Her/Rundt’, som blev en kanonsucces med et udsolgt første oplag i løbet af to måneder. A-siden har titlen ‘Bor her’ og det nummer lå hurtigt som nummer ét på Danmarks Radios P3’s uofficielle hitliste med navnet Det Elektriske Barometer, og hurtigt røg den også over som nr. 1 på den officielle hitliste.

Raske Penge og Klumpen har haft masser af succes, og i 2014 spillede de blandt andet på Orange Scene på årets Roskilde Festival, og dermed er de for alvor inde i varmen efter et guldår i 2013. De har da også i 2013 stiftet deres eget pladeselskab med navnet ‘Raske Plader’, og dermed er der ligesom sat streg under succesen.

Siden 2016 er det begrænset, hvor meget vi har hørt af nye ting fra Raske Penge, men Rasmus Poulsen er stadig aktiv.

bard