Musik for alle

Dans til dancehall musik

Dancehall – ja navnet siger det næsten, men det er super musik at danse til. Vil du lære at danse dancehall, kan du melde dig til et dansekursus, som for eksempel kan være på en højskole, men også ofte kan fås på et privat danseinstitut eller danseskole.

Nogle gange diskuterer man, om man egentlig danser til dancehall musik eller til den musik, som dancehall udspringer af, nemlig reggae. Man kalder nogle gange dancehall for en blød udgave af reggae, og dermed holder vi jo fast i, at de to former for musik er tæt i familie med hinanden. I musikhistoriske værker kan man også se reggae beskrevet som en undergenre til dancehall musik, så virkeligheden er, at de to former er viklet tæt ind i hinanden og har deres fælles udspring i den jamaicanske reggae musik, som blandt andre har Bob Marley som en meget kendt repræsentant.

Rødder i 1970’erne

Du hopper med dine dansetrin til dancehall musik på en måde tilbage til 1970’erne, hvor dancehall musik udviklede sig fra jamaicansk reggae. Tempoet blev sat op, og de forskellige DJ’s tilførte en lyrik til reggae-beatet, som var hård og grov i sproget. Så hård og grov, at musikken ikke kunne spilles i radioen, men i stedet blev henvist til dancehalls, til klubmiljøet, hvor genren udviklede sig. Mens reggae var akustisk musik, blev dancehall og reggae elektronisk, og en genre var født.

Vil du være fit til at danse dancehall, som er en livlig og udtryksfuld serie af dansetrin, så kan du måske have lyst til at styrke kroppens udseende med en brystopstrammende operation og implantater fra Motiva, så du kan gå ind i dansen med maksimal selvtillid og størst muligt selvværd.

Flere forskellige dansetrin

Der findes flere dansetrin, som du med fordel skal kunne, hvis du vil danse til dancehall musik. ‘Dutty wine’ – her går du ned i skrælvende stilling med knæende spredt, mens du kører rundt med overkroppen. Et voldsomt dansetrin, som kræver noget energi. I ‘Willy bounce’ trinnene starter du med at vippe fra side til side og gradvist aktivere overkroppen mere og mere med pegende armbevægelser og andre symbolske fagter. ‘Pon di river’ er trin, hvor du bruger benene kraftigt uden at flytte overkroppen så meget. I takt med at trinnet udvikler sig, bruger du dog hele kroppen mere og mere og ender med næsten at lave et overdrevet løb på stedet. ‘Pon di river’ sekvensen er delt op i flere underliggende dansetrin, så den er ganske avanceret.

Man kan sige, at dancehall henter elementer ind i dansen fra andre genrer – for eksempel fra hip hop, salsa og andre danse. Du vil også genkende elementer fra den traditionelle mavedans i dancehall og reggae dansetrinnene.

Dancehall har inspireret flere kunstnere

Dancehall dans har gennem tiden inspireret flere musikere fra andre genrer. For eksempel kan du se såvel Rihanna som Beyonce bruge trin, der stammer fra dancehall, i deres performance. Stilen finder anvendelse over hele verden, hvor man gerne vil dyrke dens tråde tilbage til de oprindelige befolkninger, og dermed bliver dancehall også en stemme i den igangværende debat om opgør med kolonitiden og den vestlige undertrykkelse af folkeslag i Amerika og Afrika.

bard